Wat is een "volledig gekwalificeerde domeinnaam"?

A  Volledig gekwalificeerde domein naam (of FQDN) is een volledige en ondubbelzinnige domeinnaam die een exacte locatie aangeeft voor een object in een DNS-hiërarchie (Domain Name System). Het specificeert alle domeineniveaus, inclusief het topleveldomein en de rootzone. De meeste domeinnamen die worden gebruikt in de Uniform Resource Locators (of URL) van internet zijn slechts gedeeltelijk gekwalificeerd (maar werken prima).

Een volledig gekwalificeerde domeinnaam kan slechts op één manier worden geïnterpreteerd: het is een volledig uniek adres voor slechts één locatie.

Elk element van een FQDN verwijst naar een domeinniveau en de elementen van een FQDN worden gescheiden door punten. Technisch gezien eindigt een FQDN ook altijd met een punt - dus bijvoorbeeld een mailserver met de naam mail onder het domein somedomain.com zou de FQDN gebruiken:

mail.eendomein.com.

Merk op dat bij het invoeren van een FQDN in DNS-zonebestanden de laatste periode is nodig - in de meeste andere gevallen waarin u wordt gevraagd om de FQDN in te voeren (zoals wanneer het invullen van uw aanmeldingsformulier voor een SSL.com-certificaat) kan de eindperiode veilig laten staan. De meeste moderne software, ook de onze, regelt dit voor u.